fbpx
    Sådan passer du på dit skærebræt

    Sådan passer du på dit skærebræt – det er nemlig ikke ligegyldigt, især hvis du planlægger at have glæde af dit nye skærebræt længe fremover.

    Sådan passer du på dit skærebræt

    Det er nemlig ikke lige gyldigt hvordan du passer på et skærebræt i træ.
    Det er især vigtigt at to årsager:
    – Hygiejne
    – Levetid

    Hygiejne

    Modsat hvad de fleste folk tror så er et skærebræt i træ faktisk at foretrække fremfor et skærebræt i plastisk eller stål når det kommer til bakterier. En undersøgelse lavet af Teknologisk Institut viser at “…bakterier har væsentligt dårligere levevilkår på træ sammenlignet med kunststof og stål”. Det er de naturlige egenskaber i træet som gør at bakterierne har dårlige levevilkår, disse egenskaber eksisterer ikke i “døde” materialer som plastik og stål. Det anbefales dog samtidigt at man er opmærksom på at adskille behandlingen af kød og grøntsager. Dette kan eksempelvis gøres ved at erhverve sig to skærebrædder, så er man altid sikker på at man ikke får blandet tingene sammen.

    Dit skærebræt i træ bør vaskes på én måde, og kun denne ene måde. Sæbe, varmt vand og husk at tør grundigt af efter. Det er vigtigt at dit skærebræt tørres grundigt, først og fremmest forhindrer det brættet at slå sig eller flosse men derudover så er levevilkårene væsentligt forværret for bakterier kontra et vådt bræt. Af hensyn til hygiejnen bør du altid kun bruge et tørt skærebræt til behandling af madvarer.

    Levetid

    Hvis du smider dit skærebræt i træ i vaskemaskinen, så kan du lige så godt smide brættet i brændeovnen. Træet kan ikke tåle vaskemaskinen og du vil lynhurtigt opleve at træet flosser, flækker og buler. På samme måde kan et skærebræt i træ heller ikke tåle at ligge i blød. Et skærebræt i træ er et naturmateriale og bør passes på således. Det betyder også at hvis et bræt oplever konsekvent fugtighed eller varme, så kan brættet slå sig. Men heldigvis er det jo et naturmateriale, så hvis du bringer det tilbage til normal opbevaring så vil brættet også højst sandsynligt rette sig ud igen.

    Hvis dit bræt bliver træt, så kan du altid tilføje fugtighed til brættet igen. Du bør altid bruge en olie beregnet til kontakt med madvarer. Vi anbefaler at du for eksempel bruger en smagsløs madolie. Privat er vores favorit en vindruekerneolie som du kan købe i supermarkedet. Den efterlader ikke en besk smag på brættet, er prisbillig og giver samme glød tilbage i brættet som de dyre specialolier til skærebrædder.

    Som med så mange andre ting i hjemmet; passer du godt på den så tjener den dig også godt i mange år fremover.

    God fornøjelse med dit skærebræt.

    Læs andre artikler fra OBBO:
    » Det bedste træ til et skærebræt
    » Olie til skærebræt i træ